Om mig.....

Jag bor i Järvsö, Hälsingland med mina  sex skogkatter. Jag köpte min första skogkatt -94, My Lady, som sällskapskatt och det var med henne jag lärde känna rasen och upptäckte hur otroligt trevliga och personliga den norska skogkatten är.

 Hon ställdes ut en gång, jag ville ha en bedömning på henne, då jag ville att hon skulle  paras innan hon blev för gammal. Hon tog sitt CAC och fick en fin bedömning, hon var då tre år. Jag hade redan hittat en verkligt stilig kille till henne S*Wildwood's Nick-o-Teen och våren -98 fick dom två stycken kattungar, S*Sannafjället's Brus och S*Sannafjället's Bris, Brus stannade kvar hos mig medan Bris flyttade till Sundsvall där hon senare blev mor till S*Runsvik's C-kull. 

Tyvärr förolyckades My Lady när hon var fyra år och jag började så småningom titta efter en kompis till Brus, gärna också till utställning, som så många andra hade jag hade blivit "biten", den där enda gången med My Lady. 

Hösten -98 kom det ett litet lurvigt nystan till oss, S* Wildwood's Quinette, den ljuvliga gumman,  och sommaren -99, den vackra "kanelen" S*Wildwood's Repris. Hennes färg var då när jag köpte henne bara X-färg, ej godkänd, sedan följde det några år då färgen fick olika namn,  efter något år så blev det bestämt att de var Golden, en godkänd färg!!!! Då fick de börja ställas ut och fick vara med i tävlingen om cert. Till slut blev de färgbestämda som Amber, som blev  en godkänd färg i Sverak 050101 ....och i och med detta så har färgens popularitet bara ökat och ökat.

Ännu en ny katt till Sannafjället blev Repris dotter Dora, en vacker blå  katt som  mitt hjärta bara inte kunde skiljas ifrån, i mina planer för framtiden har en tanke på en solid svart katt funnits, men det blev en blå.......så kan det gå........min härliga clown så många glada skratt du ger mig.

Dessa tre flickor har med hjälp av stora, snälla, kraftiga pojkar med rastypisk look gett många fina avkomlingar, katter med det som jag tycker är mycket viktigt hos en Norsk Skogkatt nämligen storlek, kraftig benstomme och ett härligt temperament som döljs bakom en härlig "vild  look". Naturligtvis finns det flera viktiga delar som jag tittar på i mitt avelsarbete, men temperament och look är mycket viktigt. 

Jag som aldrig hade haft några planer på en egen hane hade  plötsligt en svartsmoke/vit            (vit/svartsmoke ;-)) ) charmör. En kille ur Quinettes andra kull, en härlig snäll kille och det har varit spännande att följa hans utveckling. Han blev pappa till S*Sannafjället's F-kull och därefter kastrerad. Han är en lugn och verkligt cool misse med härlig benstomme och tyngd. Han gillade inte utställning något vidare, är liite blyg, så nu har han fått pension från det livet.

Jag har bara en begränsad avel, en till två kullar per år ungefär, när jag känner att jag hittat en bra kombination. Quinette, Dora och Isa är bärare av solida anlag, blått och även av amber, kul, tycker jag. Nu är Quinette, Dora och Isa kastrater, men två nya lovande honor, kusinerna S*Wildwood's Cider och S*Florinellas Galeja Akvileja hoppas jag ska ge Sannafjället nya kattungar i framtiden. Vad de bär på för anlag får tiden utvisa. Roligt med Cider och Galeja är att de är släkt med alla mina katter, Isa och Eko är mormor och morfar, Quinette är gammelfarmor och Dora är moster...;-))))och så är de ju också kusiner, deras mammor Flinga och Flora är kullsyskon.

Bland mina planer för framtiden finns en tanke att hitta en vacker hane som är bärare eller ev, själv är amber för att spara en amberhona efter Galeja.... svårt att hitta men jag försöker ha ögonen och öronen öppna. Eftersom hennes mamma Flora är amber så är ju Galeja bärare av den färgen. Det kan ju också finnas en chans att Cider också är det, eftersom hennes mormor Isa har den vackra färgen.

Så för tillfället så består mitt katteri av 4 gamla kastrater och Cider, den livliga och Galeja, den liite mer cooola tjejen, härlig blandning. De unga får fortfarande fart på gamlingarna ;-) Galeja får också snutta på sin mormor Isa, det är hur gulligt som helst.

Fortfarande är det väldigt kul och intressant med utställningar, det har gett mig många goda vänner, likasinnade vänner som kan prata katt lääänge.... Visst finns det i ärlighetens namn vissa otroligt tidiga mornar när man undrar lite över sin hobby, men när man väl är på plats, då är det hur roligt och spännande som helst, för att inte tala om lärorikt.

 

 

 

  En målning av Sannafjället i Järvsö. Det var ifrån den här lilla byn som heter Sanna, som jag köpte min första skogkatt, My Lady. Hon var en fantastisk katt som jag saknar oerhört mycket. Jag ville att hon skulle få leva kvar i mitt liv på något sätt, därför heter mitt katteri Sannafjället.

Den branta ängen, där det alltid brukar firas  midsommar kallas för Fjället....Sannafjället!!  Uppifrån stången har man en otroligt vacker utsikt över Ljusnans dalgång.

 

 

My Lady NFO n 23

Stamtavla 

 
 

 

Hon förolyckades 1997, var min första Norska Skogkatt och den som visade vägen till denna fantastiska ras med dess romantiska ursprung. Jag behöll hennes son S*Sannafjällets Brus, som tyvärr dog 2006. Även han har lämnat ett enormt tomrum efter sig, obeskrivligt tomt.  
     
     
 


 

Jag har genomgått uppfödarutbildning, grundkurs 1
 i Pawpeds Academy.
Se länken nedan för att se vilka uppfödare som gått kurserna